بنر هدر دسکتاپ

بیماری COPD یا انسدادی ریه و راه های پیشگیری و درمان!

بیماری COPD یا انسدادی ریه و راه های پیشگیری و درمان!
چکیده این مطلب : انتشار : 1397/10/07 0 نظر

شاید اسم این بیماری زیاد به گوش‌تان خورده باشد اما آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که این بیماری دقیقاً چیست و چه کسانی به آن مبتلا می شوند؟ آیا بیماری خطرناکی است و یا با درمان های خانگی برطرف می‌شود؟ افراد خاصی به آن مبتلا می شوند و یا همه در معرض ابتلا به آن هستند؟ سن ابتلا به این بیماری چند سال است و ممکن است جوانان را نیز تهدید کند؟ اگر می‌خواهید با این بیماری بیشتر آشنا شوید، مقاله ما را تا انتها دنبال کنید.

بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) چیست ؟

کلمه COPD  اختصار Chronic obstructive pulmonary disease  می‌باشد.

Chronic : مزمن- obstructive :انسدادی-  pulmonary: ریوی- disease :بیماری

 فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو ، دستگاه اکسیژن ساز و انواع دستگاه های کمک تنفسی را با قیمت بسیار مناسب به صور اینترنتی به فروش میرساند.

زمانی که پزشک این تشخیص را برای بیماری می‌دهد در واقع بدان معنی است که عملکرد ریه‌های بیمار مختل شده است. مهم‌ترین علت این بیماری، مصرف سیگار ودخانیات است. ریه ها ملتهب شده و مجاری هوا تنگ می‌گردد و در نتیجه موجب می‌شود تنفس کامل دشوارتر شود و اغلب با افزایش ایجاد خلط همراه است. کیسه‌های هوایی (آلوئول‌ها) که در آنها اکسیژن جذب جریان خون می‌شود نیز صدمه می‌بینند. بسیاری از افراد سیگاری مبتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن پنهان هستند.

آسیب وارد شده به بافت ریه غیرقابل برگشت است، اما مطالعات گسترده نشان می دهد که داروهای امروزی ودستگاه های کمک تنفسی(مثل بای پپ و...) می توانند بر عملکرد ریه، کیفیت زندگی، تشدید علایم التهاب و مرگ و میر تأاثیر داشته باشند.

 

عوامل خطرزایCOPD  کدام‌اند؟

مصرف دخانیات مهم‌ترین عامل ایجادکننده این بیماری است. از عوامل دیگر می‌توان به زمینه ارثی، آلودگی هوا و تماس شغلی (زغال‌سنگ، پنبه و غلات) اشاره کرد. بیماری انسداد ریوی مزمن معمولاً پس از چند سال ازمصرف دخانیات ایجاد می‌شود و به همین دلیل است که این بیماری عموماً در افراد بالای 40سال دیده می‌شود. این بیماری با ادامه دادن به کشیدن سیگار تشدید می‌شود و عملکرد  تدریجی ریه را مختل می‌کند. همچنین باعث تنگی‌نفس شدید و ایجاد اختلال در جذب اکسیژن می‌شود. اولین و شایع‌ترین نشانه‌ای که ظاهر می‌شود عبارت است از تنگی‌نفس پس از فعالیت جسمی. سایر علائم اولیه عبارتند از :سرفه (با خلط یا بدون خلط) ،خستگی و عفونت‌های مکرر و طولانی‌مدت مجاری تنفسی.

 

خرید بای پپ و سی پپ

 

 

تشخیص بیماری

با استفاده از دستگاهی به نام اسپیرومتری، امکان تشخیص این بیماری وجود دارد. در مراکز درمانی با استفاده از این دستگاه، مراحل بیماری (l .ll .lll .( lVو میزان ابتلای ریه‌ها نیز مشخص می‌شود. همچنین با رادیوگرافی قفسه سینه نیز می توان این بیماری را تشخیص داد. نشانه‌های مخصوص در رادیوگرافی شامل گشاد شدن شش‌ها، دیافراگم صاف، فضای خالی افزایش یافته پشت جناغ و آب کیسه می‌باشد. این در حالی است که می‌تواند بیماری‌های ریوی دیگر را مانند سینه پهلو ، اِدِم ریه یا پنوموتراکس را شامل نشود و باعث افتراق این بیماری از دیگر بیماریهای ریه شود.

 

کنترل دقیق خلوص اکسیژن خون

میزان اشباع اکسیژن خون افراد مبتلا معمولا کمتر از 92% می‌باشد که این خطر ناک بوده و علتی است برکنترل مدام اکسِژن خون به خصوص در هنگام خواب که تنگی نفس فرد ممکن است حاد شده و فرد هوشیار به ابراز آن نباشد که این مسعله خطرناک می باشد.افراد مبتلا باید به صورت منظم و به خصوص در زمان های احساس تنگی‌نفس، میزان خلوص اکسیژن خود را با دستگاهی به نام پالس اکسی متر puls oximeter کنترل کنند تا از عواقب بدتر این بیماری در امان بمانند.

 

خرید سنجشگر اکسیژن خون یا پالس اکسی متر

 

بیشتر بدانید:تفاوت بای پپ و سی پپ در چیست؟

 

درمان و پبشگیری

ترک سیگار، مهم‌ترین درمان برای بیماری انسداد ریوی مزمن است. در صورت ترک سیگار تنگی نفس بیمار و علایم بیماری 18%رو به بهبودی خواهد رفت. البته در مراحل بالاتر این بیماری، دارو درمانی و استفاده از دستگاه های کمک تنفسی (اکسیژن ساز ،بای پپ، سی پپ و...) طبق تجویز پزشک معالج جهت درمان یا جلوگیری از پیشرفت بیشتر COPD داده می شود. همچنین در سایت healthline اطلاعات کاملی است. 

 

COPD

 

 

علایم مرحله آخر COPD

فرد دچار مرحله نهایی COPD احتمالاً دچار علایم شدید است.
نمونه‌هایی از این علایم عبارتند از:

  • سرفه مزمن
  • دشواری به پایان بردن وعده غذا بر اثر تنگی‌نفس
  • حادتر شدن، تشدید یا وخامت ناگهانی وضعیت بیماری
  • تولید مکرر خلط
  •  کاهش اکسیژن خون در صورت عدم استفاده فرد از اکسیژن ساز یا کپسول اکسیژن
  •  نیاز منظم فرد به اکسیژن‌رسانی
  • تنگی‌نفس حتی با فعالیت بسیار متوسط نظیر راه رفتن در مسیرهای کوتاه

اهداف درمان COPD باید متمرکز بر کاهش رفتارهایی باشد که شانس پیشرفت بیماری به سمت مرحله نهایی آن را کاهش می‌دهند.

منابع:

www.copdfoundation.org/

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/syc-20353679

نظرات

captcha Refresh

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 3

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp