دستگاه‌ های ساکشن چه کاربردی دارند؟

دستگاه‌ های ساکشن چه کاربردی دارند؟
چکیده این مطلب : انتشار : 1398/02/24 1 نظر

با پیشرفت علم و فناوری، تجهیزات جدیدی نیز در تمام زمینه‌ها به خصوص در زمینه پزشکی ظهور پیدا کرده‌اند. این دستگاه‌ها و تجهیزات به پزشکان کمک می‌کنند تا بتوانند خدمات مربوط به سلامتی را هرچه بهتر و راحت‌تر به بیماران خود ارائه دهند. دستگاه مکنده یا ساکشن نیز یکی از این تجهیزات است.

دستگاه ساکشن در کار پزشکی کاربردهای زیادی دارد و یکی از دستگاه‌های اصلی و مهم در اتاق عمل محسوب می‌شود.دستگاه ساکشن علاوه بر استفاده در اتاق عمل و مراکز درمانی برای افرادی که دچار بیماری های مزمن تنفسی و یا افراد تحت کما که نیاز به نگهدار و مراقبت در منزل دارند هم مورد استفاده قرار میگیرد.قیمت دستگاه ساکشن بر اساس میزان قدرت مکش و نیز حجم باتل نگهدارنه ترشحات متفاوت است.خرید دستگاه ساکشن خانگی برای پرستاری از بیمار در منزل امری اجتناب ناپذیر است،به همین علت متخصصان تجهیزات پزشکی سعی دارند تا نمونه هایی با کیفیت و کارامد را طراحی و روانه بازار نمایند.در فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو برترین برند های موجود در ایران و جهان سعی شده است که ارائه شود ازجمله این مارک ها می توان به ،برند کامی ،زنیت مد،یوول ،اچ اس پی اشاره نمود.در این مطلب قصد داریم تا دستگاه مکنده یا ساکشن را به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.

بیشتر بدانید : دستگاه اکسیژن ساز را هم در فروشگاه تجهیزات پزشکی توانی نو مطالعه کنید 

 

دستگاه ساکشن یا مکنده چیست؟

دستگاه‌های مکنده یا ساکشن در محیط بالینی کاربرد گسترده‌ای دارند. این دستگاه‌ها با فرآیند مکش می‌توانند مایعات یا سایر مواد اضافی را با استفاده از خلاء، به وسیله یک لوله به بیرون از بدن هدایت کنند. دستگاه‌های ساکشن معمولاً برای حذف مواد اضافی مانند خون در حین انجام عمل جراحی، بزاق، مخاط و استفراغ از مجرای تنفسی بیمار استفاده می‌شوند. دستگاه مکنده یا ساکشن یکی از ابزار ضروری و بسیار مهم در اتاق عمل محسوب می‌شود. دستگاه مکنده بر اساس نوع و میزان خلاء به سه دسته تقسیم می‌شود:

1- دستگاه‌های ساکشنی که خلاء بالا ایجاد می‌کنند (P>60kpa) – این دستگاه‌ها مناسب بیمارستان‌ها و مراکز درمانی‌ هستند.

2- دستگا‌ه‌های ساکشنی که خلاء متوسط ایجاد می‌کنند (P>20kpa) – این دستگا‌ها برای انجام عمل‌های سرپایی و مطب‌ها مناسب هستند.

3- دستگاه‌های ساکشنی که خلاء پائینی ایجاد می‌کنند – این دستگاه مناسب بیمارانی است که در خانه نیز به دستگاه مکنده نیاز دارند.

 

اجزای دستگاه ساکشن

دستگاه ساکشن با تسهیل تنفس و تمیز کردن مجرای تنفسی می‌تواند از آسپیراسیون ریوی جلوگیری کند. این دستگاه همچنین با مکش خون از روی عضو تحت جراحی، انجام عمل را آسان‌تر و بی‌خطرتر می‌کند. دستگاه مکنده از اجزای مختلفی مانند فیلترهای باکتری، مخزن و لوله‌های هواکش یا آسپیراتور تشکیل شده است. لوله‌های هواکش یا آسپیراتور از ورود مایعات و سایر اضافی به پمپ جلوگیری می‌کند. به طور کلی یک دستگاه مکنده شامل اجزای زیر است:

- موتور

- مخزن جمع‌آوری مواد حاصل از مکش

- مانومتر

- پمپ برای ایجاد خلاءیا فشار منفی

- لوله‌های انتقال مایعات

- سر ساکشن

- نمایشگر فشار

- پیچ‌های تنظیم کننده قدرت مکش

دستگاه‌ های ساکشن چه کاربردی دارند؟ -01

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع گوشی پزشکی، کاربردها و روند تکامل آن

 

نحوه عملکرد دستگاه مکنده

انواع مختلفی از دستگاه‌های ساکشن وجود دارد. برخی از دستگاه‌های ساکشن دارای باطری و قابل حمل می‌باشند. در حالی دیگر انواع آن با توجه به وزن و حجم بزرگشان امکان حمل ندارند. این دستگاه‌ها معمولاً با ایجاد فضای خلاء در پمپ امکان مکش را ایجاد می‌کنند. این پمپ به یک مخزن بزرگ متصل است. قدرت مکش دستگاه را می‌توان با توجه به نیاز کم یا زیاد کرد. دستگاه‌های ساکشن به دو گروه تقسیم می‌شوند:

1- دستگاه‌های قابل حمل یا پرتابل (Portable):

دستگاه‌های پرتابل وزن کمی دارند و برخی از آنها به شکلی ساخته شده‌اند که توسط بیمار قابل حمل می‌باشند. این دستگاه‌ها به عنوان ساکشن یدکی نیز در بخش‌های مختلف بیمارستان‌ها کاربرد دارند و درجه مکش آنها بسته به نیاز بیمار و تشخیص پزشک قابل تنظیم است.  

2- دستگاه‌های مرکزی (Central):

دستگاه‌های مکنده مرکزی را می‌توان در هرجایی نصب کرد و برخلاف دستگاه‌های پرتابل امکان جابجایی و انتقال این دستگا‌ها وجود ندارد. وزن و سایز این دستگاه‌ها زیاد است و نمی‌توان آن را به اتاق‌های دیگر منتقل کرد. مخزن این ساکشن‌ها یک یا چند بار مصرف می‌باشد.

 

موارد استفاده از دستگاه ساکشن

همانطور که پیش‌تر نیز ذکر کردیم، دستگا مکنده در زمینه‌های مختلف پزشکی می‌تواند مورد استفاده پزشکان و متخصصان قرار گیرد. برخی از مهمترین زمینه‌های کاربرد این دستگاه عبارتند از:

- بازکردن و پاک کردن راه تنفس بیمار از مخاط و هر نوع مایع و ماده اضافی

- زدودن توده‌های توموری نرم

- مکش خون در هنگام عمل جراحی برای بهتر کردن دید جراح

- امور دندانپزشکی

- تخلیه حفره‌های آبسه

- زدودن محلول شستشو از روی جراحت

- امور زیبایی

 

ساکشن راه تنفسی در نوزادان

ساکشن عملی است که توسط متخصصان بهداشت و سلامت و در مواردی توسط والدین کودکان انجام می‌شود. هدف از ساکشن در نوزادان و کودکان، باز کردن راه تنفسی و جلوگیری از خطر آتلکتازی است. در کودکانی که دچار مشکل تنفسی هستند، دستگاه تنفسی فوقانی را از طریق نازوفارنکس ساکشن می‌کنند تا کودک بتواند به راحتی نفس بکشد. این کار به خصوص در مواردی انجام می‌شود که ترشحات افزایش پیدا کند و دستگاه تنفسی دچار عفونت شود. این عمل طوری انجام می‌شود که راه تنفس کودک به خطر نیفتد. تنفس از طریق بینی در نوزادان تازه به دنیا آمده بسیار مهم است. معمولاً برای کودکان از دستگاه‌های مکنده قابل حمل با قدرت مکش پائین استفاده می‌شود که اندازه نسبتاً کوچکی نیز دارند. همچنین در سایت exmed اطلاعات کاملی است . 

 

عوارض جانبی محتمل استفاده از دستگاه ساکشن

در کنار تمام ویژگی‌ها و کاربرد‌های مثبتی که یک دستگاه ساکشن می‌تواند داشته باشد، متاًسفانه در برخی موارد بیماران به خاطر استفاده از ساکشن دچار عوارض جانبی می‌شوند. برخی از مهمترین و شایع‌ترین عوارض جانبی استفاده از ساکشن عبارتند از:

- ترومای تراکئوبرونشیال

- آتلکتازی (Atelectasis) یا شش‌ چسبیدگی فروافت شش

- هیپوکسی  (Hypoxia) یا کم‌ اکسیژنی

- مشکلات قلب و عروق

- تغییرات فشار داخل جمجمه (ICP)

- هوا جنبی یا پنوموتوراکس (Pneumothorax)

- عفونت

دستگاه‌ های ساکشن چه کاربردی دارند؟ -02

بیشتر بخوانید: هفت مزیت ماساژ درمانی و استفاده از ماساژور

 

نتیجه‌گیری

علم پزشکی هر روزه به دستاوردهای جدیدی دست پیدا می‌کند و این مسئله باعث شده تا پزشکان بتوانند به شکل بهتر و سریع‌تری به بیماران خدمت رسانی کنند. این علم ارزشمند از گذشته تاکنون تحولات متعدد و عظیمی را تجربه کرده و با گذراندن آزمون و خطا توانسته به نتایج ارزشمندی برسد. تجهیزات زیادی نیز در همین راستا پا به عرصه ظهور گذاشته‌اند که دستگاه ساکشن یا مکنده یکی از آنها است. این دستگاه با کارکرد مؤثر و مدرن خود توانسته جان افراد بسیاری را با باز کردن مجرای تنفسی نجات دهد و روند عمل جراحی را با زدودن خون از روی سطح تسهیل کند. کودکان زیادی با استفاده از این دستگاه توانسته‌اند به زندگی خود ادامه دهند و شانس دیگری برای حضور در این دنیا پیدا کنند. با وجود عوارض جانبی احتمالی که این دستگاه ممکن است داشته باشد، اما مزایای آن به شکلی بر معایبش برتری دارند که می‌توان برای نجات جان یک انسان از آنها چشم پوشی کرد.

منابع:

www.patientslikeme.com

www.healthproductsforyou.com

www.patientslikeme.com

نظرات

captcha Refresh
الهه صمدی
۰۰
پاسخسلام،دستگاه ساکشنی که برای کلینیک مناسب باشه چی پیشنهاد میکنید؟ضمنا قبلا از دستگاه ساکشن ایرانی یه مدتی استفاده کردیم اما متاسفانه مکشش برای کار ما مناسب نبود.دوستان برند کامی رو توصیه کردند.الان دنبال ساکشنی هسم که برا لیپو هم مناسب باشه

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 4

جدیدترین مقالات

اگر مایل هستید از آخرین تخفیفات و جدیدترین محصولات با خبر شوید همین حالا در خبر نامه ثبت نام کنید
whatsapp